Alles over de medicijn Nyastine

Nystatine wordt gebruikt om schimmelinfecties van de mond te behandelen. Dit medicijn is een schimmelwerend middel dat werkt door de groei van schimmels te stoppen. Nystatine-suspensie mag niet worden gebruikt om schimmelinfecties van het bloed te behandelen.

Hoe gebruik je Nystatine (uiteindelijke dosisvorm)?

Goed schudden voor gebruik en de bijgeleverde medicatiedruppelaar gebruiken om de dosis zorgvuldig te meten. Gebruik als volgt, tenzij je arts je andere instructies geeft:

  • Plaats de helft van de dosis in een kant van de mond. Spoel het rond de mond, gorgelen, en slik of spuug het in zoals aangegeven.
  • Houd de vloeistof zo lang mogelijk in uw mond. Herhaal dit dan met de resterende helft van de dosis in de andere kant van de mond.
  • Vermijd eten gedurende 5-10 minuten na het gebruik van deze medicatie.

Gebruik deze medicatie 4 keer per dag of zoals voorgeschreven door je arts. Het kan enkele dagen tot maanden duren voordat de behandeling is voltooid. Gebruik deze medicatie regelmatig om er het meeste voordeel uit te halen. Vergeet niet om het elke dag op dezelfde tijden te gebruiken. De dosering is gebaseerd op uw medische toestand en uw reactie op de therapie.

Blijf deze medicatie gebruiken totdat de volledige voorgeschreven hoeveelheid is opgebruikt, zelfs als de symptomen na een paar dagen verdwijnen. Als je de medicatie te vroeg stopt, kan de infectie doorgaan, met als gevolg een terugkeer van de infectie.

Informeer je arts als je aandoening na enkele dagen behandeling aanhoudt of op enig moment verergert.

Waar verkrijgbaar?

Nystatine is meestal te verkrijgen bij de lokale apotheker en mogelijk ook online mits je een voorgeschreven recept van je arts hebt.

Bijwerkingen

Bijwerkingen zoals mond-irritatie, diarree, misselijkheid, braken of maagklachten kunnen optreden. Als een van deze effecten aanhoudt of verergert, neem dan onmiddellijk contact op met je arts of apotheker.

Vertel het je arts meteen als een van deze zeldzame maar zeer ernstige bijwerkingen optreden: snelle hartslag, piepende ademhaling, spierpijn. Een zeer ernstige allergische reactie op dit geneesmiddel is onwaarschijnlijk, maar vraag onmiddellijk medische hulp als het zich voordoet. Symptomen van een ernstige allergische reactie kunnen zijn: huiduitslag, jeuk/zwelling (vooral van het gezicht/tang/keel/keel), ernstige duizeligheid, ademhalingsproblemen.