De veelvoorkomende oplichterij van Amsterdamse taxichauffeurs

Het eerste wat je als niet-Nederlandse spreker opvalt als je in een taxi stapt, is dat op het moment dat je Engels spreekt, de chauffeur verandert van een bruusk en brommerig individu, en plotseling zal glimlachen en ongelooflijk vriendelijk zal zijn, leuk! Echter, wees je ervan bewust, dat er een reden is voor hun respectabele en smarmy gedrag. Veel taxichauffeurs in Amsterdam beschouwen Engels sprekende passagiers als een biologische pinautomaat. Zelfs terwijl ze je vragen waar je vandaan komt (en bidden dat je niet in Amsterdam woont omdat je misschien iets weet van de lokale wetten en prijzen) denken ze al na over wat ze zullen doen met het geld dat ze uit je zullen persen.

Vergeten om de meter aan te zetten

De Amsterdamse taxichauffeur zal veel vrolijke vragen stellen. Je hebt een supervriendelijk gesprek en zult je verbazen hoe goed geïnformeerde taxichauffeurs zijn over de actualiteit, literatuur en hoge cultuur.

Je zult merken dat je het met elkaar eens bent, want de chauffeur legt uit dat de tekenfilmserie voor kinderen, Peppa Pig, eigenlijk een satirische analyse is van het Britse klassensysteem.

TIP: Heb je een Taxi Leidsche Rijn en omgeving – Utrecht nodig? Kijk dan op uwtaxiutrecht.nl/ voor werkelijke prijzen en excellente service!

Terwijl in het midden van een discussie over de vraag waarom varkens in de show middenklasse zijn, terwijl zebra’s en beren lid zijn van het proletariaat, zal de chauffeur plotseling aankondigen dat je op je bestemming bent aangekomen. Hij zal zich dan ongelooflijk verontschuldigen en met de pathos van Laurence Olivier die betreurt dat hij Desdemona als Othello heeft gedood, zal hij zeggen: “Het spijt me, ik ben vergeten de meter aan te zetten”.

Als redelijk persoon zal je zeggen, “geen probleem, hoeveel kost een reis van ongeveer vijf kilometer normaal gesproken?”. Plotseling ziet het er heel serieus uit, met alle vriendelijkheid die sneller is verdwenen dan een Nederlander na een one-night stand, zal de chauffeur zeggen, “oh goed normaal gesproken zou het veel meer kosten, maar omdat je zoveel weet over Peppa Pig, ga ik je maar 50 euro in rekening brengen”.

 

Aanbieden om je de gunst van het rijden via de snelweg te doen om tijd te besparen

Bij het nemen van een taxi door Amsterdam is een andere veel voorkomende vorm van oplichting door taxichauffeurs om tijd te besparen door de snelweg te nemen. Dit is natuurlijk, vergeef me de woordspeling, de overval op de snelweg. De reden waarom taxichauffeurs zo graag je tijd willen besparen is omdat de kosten per kilometer worden berekend. Ja, je zult je bestemming veel sneller bereiken als je de snelweg neemt, maar het zal je veel meer kosten omdat je meer afstand zou hebben afgelegd, wat je chauffeur natuurlijk erg blij zal maken.

Lees ook: De nadelen van chip-tuning van de motor en de kosten ervan