De voor- en nadelen van het lezen van boeken en e-boeken

In het digitale tijdperk lijkt het erop dat alles wat op een computerscherm kan worden gezet, in een computerscherm wordt gezet, van voedsellevering en hotels tot taxi’s en meubilair. In de loop der jaren heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk van deze technologie te omarmen, maar er was één ding dat ik pas sinds kort omhelsde: e-boeken.

Begrijp me niet verkeerd: ik hou nog steeds van mijn gebonden collectie (zelfs de paperbacks), maar e-boeken hebben mijn ogen geopend voor de mogelijkheden van de technologie. Maar belangrijker is dat het me ook laat zien hoe deze technologie de jongere generatie kan inspireren om meer te lezen.

Wil jij ook meer lezen maar kom je er niet niet met welke je moet beginnen? Bekijk dan deze Boeken Top 10 lijst!

E-boeken helpen visueel gehandicapten

Kinderen met dyslexie worden vaak uitgeschakeld door het idee van lezen. Helaas hebben dyslectische kinderen door hun aandoening een gebrek aan leesvaardigheid en kunnen ze dus moeilijker vooruitgang boeken met hun opleiding. Wetenschappers ontdekken echter dat e-boeklezers misschien wel een oplossing zijn voor dat probleem.

Een onderdeel van dyslexie is de inefficiëntie van de verwerking van visuele informatie. Omdat traditionele boeken statisch zijn, hebben dyslectici moeite om elke zin te begrijpen. De e-boeklezers geven hen echter de mogelijkheid om de tekstgrootte te vergroten. Dit lijkt misschien niet veel, maar voor dyslectici is het een uitkomst: studies tonen aan dat het hen helpt om efficiënter te lezen, en dat het voor sommigen zelfs gemakkelijker is geworden. Dit komt omdat een grotere tekstgrootte kortere tekstregels betekent, wat hen helpt om informatie effectiever te verwerken, en uiteindelijk het lezen van boeken een toegankelijke en plezierige activiteit maakt.

Mensen bewaren meer informatie van papier

Wetenschappers uit de hele wereld vinden bewijzen dat het lezen op papier misschien wel veel beter is om gegevens te bewaren en om gefocust te blijven. Onderzoekers van de Noorse Stavanger Universiteit voerden kleinschalige studies uit die het vermogen van mensen om belangrijke plotpunten van verhalen te onthouden bij het lezen uit een traditioneel boek of een e-boek testten. Ze ontdekten dat lezers die een Kindle gebruikten hoger scoorden in geheugentests dan lezers die van papier lazen.

Ze geloven dat het tactiele gevoel van papier het een voorsprong geeft in termen van het vasthouden van informatie: omdat het gewicht van het boek van rechts naar links verschuift naarmate je vordert, zijn de hersenen meer betrokken en gefocust op het verwerken van al deze gegevens in één keer, waardoor het zoveel mogelijk informatie vasthoudt. Door het gewicht van het boek dynamisch te voelen verschuiven terwijl je het verhaal leest, wordt het voor je hersenen makkelijker om plotpunten en andere details van het verhaal te visualiseren.

Ik zei je toch dat boeken magisch zijn!

Lees ook: Polyvinylvloeren, PVC-vloeren & Vinylvloeren – Wat is het verschil?