Hoe beheer je je bankrekeningen als een ZZP’er?

Werken voor jezelf heeft vele voordelen, zoals het instellen van je eigen uren, je eigen baas zijn, niet hoeven te vragen om een vrije dag of vakantie, en de volledige controle over je bedrijf hebben. Met enig voordeel komt echter een nadeel.

Zoals iedereen die zelfstandig ondernemer is weet, is een grote uitdaging van het runnen van je eigen bedrijf het omgaan met de financiën. Het is meestal de moeite waard, maar je moet uitzoeken hoe je met de volgende zaken omgaat:

  • Als je voor jezelf werkt, heb je niet elke twee weken een loonstrookje. Sommige weken kan je geen inkomsten opleveren of vereisen dat je zwaar in het bedrijf investeert.
  • Je moet bankrekeningen openen, rekeningen bij de staat en de lokale autoriteiten, en de zakelijke financiën beheren (in tegenstelling tot het doen van het werk dat je graag doet en het genereren van inkomsten).
  • Je moet de inkomsten en uitgaven zorgvuldig bijhouden, zodat je geen belastingaftrek mist.
  • Je werkgever houdt geen belastingen in voor je en helpt je niet om die belastingen te betalen.
  • Je krijgt meestal geen bonussen, en als je vrijaf neemt, krijg je misschien niet betaald.

Het beheren van je financiën en je bankrekeningen als zelfstandige kan lastig zijn. Je kunt hier zakelijke rekening vergelijken.Of je nu de afgelopen 10 jaar als zelfstandige hebt gewerkt of dat je nieuw bent in de wereld van de zelfstandigen, deze tips kunnen je helpen om je financiën op orde te houden.

Zakelijke uitgaven gescheiden houden van persoonlijke uitgaven

Je moet absoluut een aparte betaalrekening en spaarrekening hebben voor je bedrijf. Hoewel het in eerste instantie misschien verwarrend lijkt, zal het hebben van aparte rekeningen je boekhoudprocedures stroomlijnen en je belastingen vereenvoudigen. Bovendien is het veel gemakkelijker om bij te houden wat je precies uitgeeft en wat je inbrengt als al je zakelijke uitgaven en inkomsten apart op hun eigen rekening worden geboekt.

Waar open je een bankrekening?

Verschillende banken en kredietverenigingen bieden betaalbare rekeningen aan voor zelfstandige ondernemers. De kostenstructuren voor deze rekeningen zijn meestal anders dan de kosten voor persoonlijke rekeningen, dus vraag naar de kosten voor zakelijke rekeningen en beschrijf hoe je van plan bent om je rekening te gebruiken.

Kleine banken hebben een vergelijkbare focus op de gemeenschap als veel kredietverenigingen. Bovendien kunnen ze u helpen om lokale relaties te ontwikkelen. Kleine banken en kredietverenigingen lijken misschien vreemd, maar de meeste instellingen hebben genoeg paardenkracht voor alle bedrijven, behalve de grootste.

Online banken hebben de neiging om de prijzen laag te houden en aantrekkelijke tarieven aan te bieden. Je zult niet zo veel persoonlijk kunnen doen, maar je kunt waarschijnlijk alles bereiken wat je nodig hebt als je relatief zelfvoorzienend bent.

Grote banken krijgen een slechte rap, maar ze hebben een uitgebreide aanwezigheid en alle diensten die u ooit zou willen als uw bedrijf groeit. De US Bank is een bank die gratis cheques aanbiedt aan kleine bedrijven, en andere banken bieden gratis rekeningen aan als je in aanmerking komt voor een ontheffing van de kosten.

Lees ook: De veelvoorkomende oplichterij van Amsterdamse taxichauffeurs