Redenen waarom je een pushbar nodig heb

Pushbars zijn niet alleen om jouw 4×4 er goed uit te laten zien, hieronder zijn een paar redenen waarom een pushbar kopen van belang is.

Botsingen met dieren

Als je op een dier botst, zoals een kangoeroe, dan kan de botsing zo’n impact hebben dat het jouw  auto gemakkelijk kan uitschakelen, je laten stranden, of op zijn minst grote schade aanrichten. Een pushbar beschermt de voorkant van de auto, dus als je een dier aanrijdt, heb je een goede kans om door te rijden. Idealiter wil je niets raken, maar als je dat doet dan is het een pushbar die je nodig hebt. Denk eraan, minimaliseer de kans op dierlijke aanrijdingen door te proberen te reizen op andere tijden dan zonsopgang en schemering.

Algemene bescherming

Off-road rijden is een beetje een verkeerde benaming, want er wordt eigenlijk niet van de weg gereden. Wat we “off-road” noemen, zijn eigenlijk zeer ruwe wegen. Deze hebben allerlei gevaren zoals rotsen, spoorvorming en stokken, en vooral de laatste zijn een echt probleem. Ze kunnen blijven haken en op vreemde plaatsen vast komen te zitten.

Aanloophoek verbetering

Het is altijd goed om je aanloophoek te verbeteren, zodat je het terrein minder raakt als het hard gaat, en als je dat toch doet, dan beschadig je een stang niet zo erg als het oorspronkelijke plastic. Stangen schuren, plastic breekt.

Waar moet ik op letten?

Nu is de wereld niet perfect, dus er zijn altijd nadelen. Afgezien van de kosten, is het grootste nadeel het gewicht. Afhankelijk van de stijl van de bar, kun je overal 30 tot 80 kg toe te voegen aan de voorkant van het voertuig, afhankelijk van vele factoren, zoals grootte van het voertuig, bar ontwerp en de aard van de voorkant van het voertuig.

Een ding om te onthouden is dat het werkelijke gewicht toegevoegd met een pushbar installatie is minder dan het gewicht van de bar als er altijd trim te verwijderen, en sommige bars cross-leden vervangen, zodat de netto gewichtstoename moet rekening houden met wat komt af alsmede wat gaat op. Als je een pushbar gebruikt is het een goed idee om de voorwielophanging aan te passen aan het extra gewicht.

Een andere reden om voorzichtig te zijn met bullbars is het verlies van geavanceerde functies, zoals de sensoren die nodig zijn voor zaken als adaptieve cruise control, hoewel dat is minder een probleem met bars van gerenommeerde fabrikanten. In feite is de moderne bullbar een nieuw complex technisch product; hij moet compatibel zijn met airbags, sterk genoeg zijn om botsingen met dieren op te vangen, een lier kunnen monteren en werken met moderne voertuigen die veel uitrusting aan de voorkant hebben. En hij moet er ook nog goed uitzien … maar bullbars zijn meer dan alleen maar mooi, ze zitten om heel goede redenen op 4×4’s.

Lees ook: 3 Voordelen van naar de kerk gaan