Toerisme in duikers paradijs van Dahab, Egypte

Ongetwijfeld roept de gedachte aan Egypte piramides en kamelen, graven en tempels, caches van de oudste beschavingen die onder de woestijn liggen, niet het duikers paradijs van Dahab. Wat minder bekend is, is de andere kant van Egypte – heldere turquoise stranden met zacht wit zand en de meest intense bergachtige achtergrond die ik ooit heb gezien, oftewel de Sinaï provincie. Hoewel de meeste mensen alleen maar tijd hebben om de historische kant van Egypte te zien, zullen reizigers die naar dit ontspannen deel van het land komen, verlaten stranden, heerlijk eten en de goedkoopste duikprijzen ervaren.

Sinai

De Sinaï is het minder bereisde deel van Egypte. Er zijn hier geen piramides of tempels, maar wel de Rode Zee vol met prachtige stranden, dramatische bergen en uitstekende duikmogelijkheden. Sharm El Sheikh is de belangrijkste luchthaven hier, vol met grote resorts en nachtclubs.

Dahab ligt 1 uur noordelijk en dit is het backpackers/hippie/duikersparadijs. Het duiken hier is bijna alle kantduiken en is het goedkoopste dat ik ooit heb gedoken (16 euro voor een duik met alle uitrusting). De berg Sinaï, beroemd om Mozes en de 10 geboden, kan bezocht worden voor de zonsondergang. Reizen over land naar Israël en Jordanië kan ook gemakkelijk worden gedaan vanuit Sharm/Dahab.

Toerisme in Dahab

Dahabwas ooit een bloeiende toeristische bestemming, vaak bezocht door backpackers en families. Wandelend door de straten, zijn er zoveel winkels, restaurants en hotels dat het duidelijk is dat deze plaats ooit een overvloed aan toeristen had om de oprichting van al deze bedrijven te rechtvaardigen.

Tegenwoordig is Dahab een slaperig omhulsel van zijn vroegere zelf. Na de Egyptische Revolutie in 2011, en de meest recente problemen met ISIS in Syrië en Irak, zijn mensen uit angst gestopt met naar Dahab te komen. Het is eigenlijk best triest. Restaurants waren misschien op 1/3 capaciteit en de eigenaren waren altijd aan het rommelen en boden me steile kortingen op eten alleen voor mijn solo-zaken. Ik heb erg genoten van mijn tijd in Dahab vanwege het kleine aantal toeristen, wat een beetje egoïstisch is om te zeggen dat ik het weet!

Het is ongelooflijk ontspannend en mooi. Je dagelijkse uitzichten zijn de dramatische granieten bergen aan de ene kant en de prachtige Rode Zee en de verre maar duidelijk zichtbare bergen van Saudi-Arabië aan de andere kant.

Lees ook: 3 feiten over E-Sigaretten