Waar komt Panettone vandaan?

Panettone is een Italiaans gist-zuurdesem brood, meestal gemaakt met rozijnen, gekonfijte fruitschillen, amandelen en brandewijn. Onze monden watertanden ook, dus laten we meer leren.

Waar komt Panettone vandaan?

Sommigen noemen het kerstcake of zoet brood – Italianen noemen het brood, einde verhaal. De eerste vermelding van Panettone staat in een Italiaans-Milanees woordenboek uit 1839.

Italië produceert meer dan 7.100 ton Panettone per jaar – ongeveer tien procent daarvan wordt internationaal verkocht. Het zoete brood zou een bron van nationale trots zijn, en het is zo belangrijk dat het in 2005 werd onderworpen aan een formele waarmerkingsprocedure onder de Italiaanse wet.

Er zit zelfs een liefdesverhaal achter het populaire brood: “De populaire legende is die van een edelman en valkenier genaamd Ughetto, die verliefd werd op Adalgisa, de dochter van een bakker wiens bedrijf in zwaar weer terecht was gekomen. Ughetto’s familie was niet gelukkig met zijn keuze en verbood hem zo’n nederig meisje te huwen. Om zijn geliefde toch te kunnen blijven zien, nam Ughetto vermomd een baantje in de bakkerij, waar hij op een dag boter en suiker kocht en die toevoegde aan het broodmengsel van de bakkerij. Ughetto’s zoete brood werd populair en de noodlijdende bakkerij beleefde spoedig betere tijden, hetgeen Adalgisa verheugde. Om haar te blijven plezieren, voegde hij op een dag rond Kerstmis gekonfijte schil en rozijnen toe aan de mix en de populariteit van zijn brood overtrof alles wat de bakkerij ooit eerder had geproduceerd – het werd zelfs zo populair dat zijn familie toegaf en toestemming gaf voor het huwelijk van het paar”.

Welke ingrediënten zitten er in Panettone?

Het recept bevat tarwe, boter, eieren, suiker, en rozijnen en andere vruchten en schillen.

Tarwe was schaars in de jaren 1900 en werd beschouwd als een gouden ingrediënt, aangezien elke bakker in Milaan het zoete brood met Kerstmis in elkaar flanste.

Het ziet er meestal uit als een licht en luchtig brood en wordt beschouwd als een dessert vanwege zijn zoetheid. De consistentie van het onze is broodachtig en is natuurlijk gefermenteerd, waardoor het meer een brioche textuur heeft. Het is lichtzoet, maar niet te zoet en het duurt twee volle dagen om te maken.

Lees ook: 4 Voordelen van online team building