Waarom persoonlijkheidstests op het werkvloer?

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken dat het bij het tevreden houden van werknemers om een paar dingen draait: ze willen fatsoenlijk betaald worden, werken in een functie die aansluit bij hun vaardigheden en expertise, en zich gewaardeerd voelen voor hun inspanningen.

Maar er is geen magische knop die je kunt indrukken om de ideale werkplek of het ideale team te creëren. Het ontwikkelen van sterke teams vergt een geconcentreerde inspanning van het leiderschap – en het begrip dat elke werknemer zijn eigen sterke punten, blinde vlekken en behoeften heeft.

Dat is waar een assessment test om de hoek komt kijken. Persoonlijkheidsbeoordelingen voor bedrijven helpen teams hun talenten te ontdekken en zorgen voor een duidelijkere communicatie en betere relaties tussen werknemers.

Door onderzoek ondersteunde persoonlijkheidstesten helpen managers ook om de individuen in hun teams beter te begrijpen en te waarderen, wat leidt tot een hogere productiviteit en minder verloop.

Hier volgt een van de vele voordelen van het gebruik van persoonlijkheidstests op het werk.

Ontdek de sterke punten en blinde vlekken van het team

Eén ding dat persoonlijkheidsonderzoek ons laat zien is dat elk individu zijn eigen unieke sterke punten en blinde vlekken heeft. Door deze eigenschappen bij hun werknemers te identificeren, kunnen managers ervoor zorgen dat elk teamlid werkt aan taken die hen voldoening geven en waar ze van nature bedreven in zijn, terwijl ze ook aandacht hebben voor mogelijke uitdagingen.

Stel bijvoorbeeld dat jouw verkoopmedewerker hoog scoort op eigenschappen als analytisch en detailgericht, maar laag scoort op sociale vaardigheden. Je weet dat deze medewerker bedreven is in het verkopen door gebruik te maken van datagestuurde informatie, maar hij heeft klachten ontvangen dat hij te bot en agressief was in eerdere gesprekken.

Met de resultaten van de persoonlijkheidsbeoordeling weet u nu precies wat de aangeboren talenten van jouw medewerker zijn. En je kunt met hen werken aan de zwakkere gebieden, terwijl je ook hun rol zo kunt vormgeven dat ze hun natuurlijke sterke punten kunnen versterken.

Deze informatie helpt ook de algehele teamprestaties te verbeteren. Als je je realiseert dat jouw hele team hoog scoort op hetzelfde gebied en dezelfde blinde vlekken heeft, kun je je bewust zijn van de problemen die zich kunnen voordoen en kun je overwegen naar welke kwaliteiten je moet zoeken bij jouw volgende aanwerving.

Lees ook: Is masturbatie gezond?