Wat zijn de verschillen tussen taxi’s en diensten voor rittenverdeling?

In de loop der jaren is een groeiend aantal horrorverhalen opgedoken over de gevaren van ridesharing-diensten zoals Uber.

Van chauffeurs die zich voordoen als werknemers van ridesharing diensten om passagiers te belazeren tot duizenden klachten over intimidatie en aanranding, velen vragen zich nu af of het wel veilig is om van deze diensten gebruik te maken. Sommigen hebben zelfs juridische stappen ondernomen tegen ridesharing bedrijven vanwege mishandeling en verwondingen die zij hebben opgelopen tijdens het gebruik van deze diensten.

Ondanks deze schokkende berichten, is het vermeldenswaard dat ridesharing diensten niet inherent gevaarlijk zijn, en het nemen van een taxi is niet per se veiliger. Net zoals je niet automatisch moet aannemen dat ridesharing onveilig is, moet je er ook niet van uitgaan dat taxi’s zoals taxi centrale Oosterhout dat wel zijn. Immers, beide hebben verschillende veiligheidsproblemen voor chauffeurs en passagiers.

Voordat je in een taxi of een Uber stapt, is het van cruciaal belang om te weten welke risico’s je neemt bij het gebruik van die dienst. Door meer over die risico’s te weten te komen, kun je bepalen met welke vervoerswijze je je het meest op jouw gemak voelt en meer te weten komen over hoe je je veilig op de weg kunt houden (ongeacht welke optie je kiest).

Is Uber veilig?

Ridesharing-diensten zijn over het algemeen veilig om te gebruiken, maar de manier waarop deze diensten werken geeft wel enige ruimte voor bezorgdheid. Chauffeurs die door Uber worden ingehuurd zijn onafhankelijke contractanten, in plaats van fulltime werknemers. Uber kan daarom minder aansprakelijk worden gesteld voor incidenten waarbij hun chauffeurs betrokken zijn dan een traditionele taxidienst dat zou kunnen zijn. Hoewel dit niet betekent dat je meer kans hebt om in een onveilige situatie terecht te komen, verandert het wel de aard van de aansprakelijkheid in het geval van een verwonding of een ander incident.

Ridesharing-diensten zijn ook vrij nieuw in vergelijking met taxi’s. Deze technologie heeft het moderne vervoer veranderd en heeft in slechts een paar jaar miljoenen gebruikers gekregen. Uber heeft zijn diensten in deze korte tijd moeten verfijnen en ontwikkelen, onder meer hoe het zijn veiligheidsmaatregelen kan verbeteren. Bovendien hebben ze dit proces moeten ondergaan in het digitale tijdperk, waarin iedereen online kan springen om het laatste ongeval of schandaal te zien. De publieke discussie en aandacht voor de veiligheid van ridesharing kan hebben bijgedragen tot de perceptie dat ze inherent gevaarlijk zijn.

In de afgelopen jaren hebben ridesharing-diensten een aantal beleidsmaatregelen ingevoerd om hun klanten beter te beschermen en eventuele zorgen over de veiligheid weg te nemen:

  • Achtergrondcontroles van chauffeurs
  • Toezicht op bestuurders
  • Onderhoud van voertuigen

Lees ook: Enkele redenen waarom autoregistratie belangrijk is