Top 3 gezondheidsvoordelen van olijfolie

Olijfolie is het vloeibare vet, of natuurlijke olie, verkregen door persing van hele olijven. De vrucht, van een boom die inheems is in het Middellandse Zeegebied, heeft een unieke smaak die afhankelijk is van het land van herkomst – sommige mild, andere peperig of zelfs bitter. De verwerkingstechnieken resulteren in olijfoliën van verschillende “gradaties”, namelijk geraffineerde en ongeraffineerde. Ongeraffineerde oliën zijn zuiver en onbehandeld, wat betekent dat er geen warmte of chemicaliën zijn gebruikt in het extractieproces. Dit levert een zuiverder olie op met een sterkere smaak. Geraffineerde oliën zijn behandeld om eventuele gebreken te verwijderen, en zijn meestal lichter van kleur en milder van smaak.

Extra olijfolie van de eerste persing (EVOO) is een ongeraffineerde olie die wordt gemaakt van de eerste persing van de vrucht. Er wordt geen warmte gebruikt in het extractieproces, waardoor de heilzame plantenbestanddelen, polyfenolen genaamd, bewaard blijven. EVOO wordt beschouwd als de beste kwaliteit en je mag dan ook verwachten dat je er meer voor betaalt. Het heeft ook een sterkere smaak en is donkerder van kleur. Gewone of lichte olijfolie is meestal een mengsel van zowel koudgeperste als geraffineerde olie.

Hier zijn 3 gezondheidsvoordelen van Italiaanse olijfolie:

Kan de stemming verbeteren

Als onderdeel van een gezond dieet met een hoge inname van fruit, groenten, volkoren granen en vette vis, blijkt olijfolie een rol te spelen bij het verminderen van het risico op depressie.

Kan de hersenfunctie verbeteren

Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat bij oudere mensen een mediterraan dieet aangevuld met olijfolie of noten geassocieerd was met een verbeterde cognitieve functie, en mogelijk het risico op Alzheimer vermindert.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Olijfolie is een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet, en er is veel onderzoek gedaan dat de voordelen (vooral die van EVOO) voor de gezondheid van het hart aantoont. Dit omvat het vermogen om de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte te verbeteren, die beide bijdragen aan een verminderd risico op hartaandoeningen.

Een groot overzicht van deze studies toonde aan dat olijfolie de enige bron van enkelvoudig onverzadigde vetten was die geassocieerd werd met een verminderd risico op zowel beroertes als hartziekten.

Is olijfolie veilig voor iedereen?

Olijfolie is een hoofdbestanddeel van het dieet van veel van ’s werelds gezondste bevolkingen en wordt beschouwd als een goede keuze voor de meerderheid van de mensen. Dit gezegd zijnde, zijn er zeldzame meldingen van allergie, hoewel deze meestal voor het stuifmeel van de olijfboom zijn en niet voor de olie van de vrucht.

Omdat olijfolie veel calorieën bevat, moet het gebruik ervan worden gematigd en moet het worden gekozen als vervanging van andere vetten in de voeding.

Lees ook: De basis die je moet weten over vetpistolen